Qair en Airbus slaan handen ineen voor productie van e-SAF

De groep Qair, gespecialiseerd in de productie van hernieuwbare energie, is van plan om meer dan 800 miljoen euro te investeren in de bouw van een fabriek voor de productie van e-SAF (electro-fuel Sustainable Aviation Fuel) in de regio Occitanië (Zuid-Frankrijk). Een memorandum van overeenstemming is hiervoor getekend met Airbus.

e-SAF is een specifieke vorm van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) die geproduceerd wordt met behulp van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- of zonne-energie, om waterstof te produceren die vervolgens wordt gebruikt als basis voor de productie van synthetische brandstoffen voor de luchtvaart.

Qair is momenteel bezig met de aankoop van een terrein van 24 hectare voor de bouw van de fabriek. Tegelijkertijd lopen er haalbaarheidsstudies. De bouw van de fabriek kan mogelijk aanvangen in begin 2027, met als doel om de productie te starten in 2030. Qair streeft naar samenwerking met diverse industriële, financiële en institutionele partners om dit project succesvol te realiseren.

Samenwerking met Airbus

Op 25 januari werd een eerste partnerschap met vliegtuigbouwer Airbus aangekondigd, met het oog op het identificeren van commerciële kansen en het delen van technische en economische gegevens. "Dit partnerschap staat open. Airbus werkt met ons samen als adviseur, omdat de e-SAF uiteindelijk voor zijn vliegtuigen is bestemd. De vliegtuigbouwer zal ons helpen bij het selecteren van de juiste technologieën om ervoor te zorgen dat de e-SAF van de hoogst mogelijke kwaliteit is," aldus Guirec Dufour, directeur van Qair France.

Verwacht wordt dat er nog meer partnerschappen zullen worden gesloten. In de loop van het jaar zal de naam worden onthuld van de fabrikant die verantwoordelijk zal zijn voor het omzetten van waterstof en CO2 in e-kerosine, Op institutioneel niveau wordt het project gesteund door de regio Occitanië.

70.000 ton e-SAF per jaar

De e-SAF-productiefaciliteit zal uit twee units bestaan. De eerste unit zal elektriciteit omzetten in waterstof, terwijl de tweede unit de waterstof zal combineren met CO2 van lokale bedrijven om duurzame kerosine te produceren. Met een capaciteit van 350 megawatt (MW) zal de toekomstige fabriek jaarlijks 40.000 ton waterstof produceren, waarmee ongeveer 70.000 ton e-SAF kan worden geproduceerd.

Meer info : Renewable-Hydrogen-Qair-and-Airbus-Join-Forces-to-Advance-Sustainable-Aviation-Fuels-in-Occitania.pdf

Bron: L’Usine Nouvelle