Franse producentenorganisaties steunen oprichting regelgevende instantie, maar stellen voorwaarden
Een collectief van bijna alle producentenorganisaties (1) binnen de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) heeft onder voorwaarden steun uitgesproken voor de oprichting van een regelgevende instantie, zoals aanbevolen in een recent inspectierapport. Dit rapport, uitgebracht in juli door de Inspectie voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (IGEDD), de Algemene Economische Raad (CGE) en de Inspectie van Financiën (IGF), beveelt een hervorming van het beheer van UPV-systemen aan. Het onderzoeksteam concludeerde dat het huidige systeem onhoudbaar is en dat een onafhankelijke instantie met meer bevoegdheden nodig is om de milieu- en economische uitdagingen aan te pakken.
De producentenorganisaties zijn grotendeels akkoord met het rapport, maar hebben enkele kanttekeningen. Ze erkennen de noodzaak om het beheer te verbeteren om de economische relaties tussen belanghebbenden te optimaliseren en de efficiëntie van producentenorganisaties te verhogen. Ze zijn ervan overtuigd dat de oprichting van een regelgevende instantie, die een aantal taken van het Ministerie van Ecologische Transitie zal overnemen, zal zorgen voor een beter evenwicht tussen het ministerie en het Directoraat-Generaal voor Risicopreventie (DGPR).
Ze verschillen echter op enkele belangrijke punten. Het rapport beoogt de regelgevende instantie meer effectieve, snellere en afschrikkende bevoegdheden te geven voor het opleggen van dwang en sancties. De rapporteurs wijzen erop dat dit voornamelijk gericht is op productenorganisaties die hun wettelijke doelen niet bereiken. Een van de genoemde maatregelen is de mogelijkheid tot het intrekken van vergunningen door de instantie. De producentenorganisaties hebben hier echter geen standpunt over ingenomen.
In tegenstelling tot de aanbevelingen van het rapport willen de producentenorganisaties de fondsen voor hergebruik en reparatie niet overdragen aan het Franse milieuagentschap Ademe. Ze vinden dat deze middelen onder hun beheer moeten blijven om de samenhang in afvalbeheer te waarborgen en de afvalvermindering via de 3R-aanpak (reductie, hergebruik, recycling) te bevorderen. Het afstaan van deze taken zou volgens hen de afvalvermindering schaden.
Ze uiten ook kritiek op het idee dat de regelgevende instantie doelen stelt zonder gebruik te maken van de expertise van de producentenorganisaties. Ze waarschuwen dat te ambitieuze doelen nadelig kunnen zijn voor de werkgelegenheid en de koopkracht van burgers.
Ten slotte betreuren de producentenorganisaties dat het rapport geen aandacht besteedt aan de versnippering van strategische materiaalstromen tussen de sectoren, wat een belemmering vormt voor een industriële recyclingstrategie. Eveneens wordt niet ingegaan op de overmatige omzetting van Europese regelgeving en het gebrek aan harmonisatie, wat leidt tot concurrentieverstoringen en een afname van de concurrentiekracht van de Franse sectoren ten opzichte van die van andere lidstaten.
Kortom, hoewel de producentenorganisaties de oprichting van een regelgevende instantie steunen, onderstrepen ze het belang van samenwerking en het behouden van bepaalde bevoegdheden om de effectiviteit van de UPV-systemen te waarborgen.
(1) Het gaat om Alcome, Aliapur, Aper, Citeo, Corepile, Cyclamed, Cyclevia, Dastri, Ecologic, Ecomaison, Ecominero, Ecosystem, France Recyclage Pneumatiques, Leko, Pyreo, Recycler mon véhicule, Refashion, Screlec-batribox, Soren, Tyval, Valdelia et Valobat. Alleen EcoDDS heeft zich niet aangesloten bij het collectief.
Zie ook: Hervorming UPV-systemen: een onafhankelijke regelgevende instantie is beste oplossing
Bron: Actu-Environnement