De recycling van zonnepanelen neemt toe na een daling van vier jaar
In 2023 werden in Frankrijk maar liefst 14,5 miljoen zonnepanelen op de markt gebracht, goed voor 320.000 ton aan materialen. Een absoluut record! Hoewel bijna twee derde van de Fransen weet dat zonnepanelen kunnen worden gerecycled (tegenover slechts 14% in Spanje en 10% in Australië), blijft het recyclingpercentage laag. Toch was er in 2023 een positieve trendbreuk. "Er is een zeer positieve en sterke dynamiek," zei Nicolas Defrenne, directeur van de eco-organisatie Soren, die sinds 2015 verantwoordelijk is voor de sector, tijdens een persbijeenkomst begin juni. "We hebben een inzamelingsrecord bereikt van 5.207 ton en 90% van de ingezamelde materialen werd gerecycled." Volgens Soren werd naar schatting 40% van de afgedankte zonnepanelen in 2022 en 2023 in het buitenland verkocht. Dit maakt het moeilijk voor de eco-organisatie om haar doelen te bereiken.
Waarde van silicium en zilver
Met 94% van de grondstoffen die uit zonnepanelen kunnen worden teruggewonnen zou de recycling en het hergebruik van zonnepanelen snel moeten groeien. Sommige materialen zijn bijzonder waardevol: silicium maakt 2,9% van het gewicht van een paneel uit, maar vertegenwoordigt 40% van de waarde. Zilver weegt slechts 0,08% van een paneel, maar is goed voor 20% van de waarde.
Omgekeerd vertegenwoordigt glas 70% van het gewicht van een paneel, maar slechts 10% van de waarde. Daarom pleit de eco-organisatie ervoor om niet alleen naar de hoeveelheid, maar ook naar de kwaliteit van de inzameling en recycling te kijken. Soren stelt dat het opnemen van de materiaalwaarde de economische balans van het recyclingproces zou verbeteren.
Flexibiliteit van startups
Op dit moment wordt volgens Soren 23% van het wereldwijd verbruikte zilver gebruikt voor zonnepanelen. Tijdens de laatste COP werd besloten om de wereldwijde capaciteit van hernieuwbare energie te verdriedubbelen, maar ook andere sectoren hebben zilver nodig. Daarom is het noodzakelijk om de inzameling en recycling te versnellen. "Er is nog veel werk te doen op het gebied van terugwinning," erkent de directeur van Soren. "We moeten fabrieken bouwen in gebieden waar veel zonne-energie wordt geproduceerd." Momenteel is de startup Rosi Solar de beste speler in Frankrijk voor het recyclen van zonnepanelen. Rosi Solar heeft een wereldwijd uniek proces ontwikkeld om moeilijk te recyclen materialen uit zonnepanelen terug te winnen.
Bij Soren geloven ze sterk in het potentieel van startups en kleine bedrijven voor het recyclen van zonnepanelen. "Grote recyclingsbedrijven zijn vaak minder flexibel op dit gebied. Wij vertrouwen meer op de inzet van startups en de solidaire economie," zegt Nicolas Defrenne. Soren is van plan om in 2025 een nieuwe aanbestedingsronde te lanceren.
Soren verwacht haar accreditatie in 2026 te vernieuwen. De eco-organisatie speelt een cruciale rol bij het bereiken van de doelstelling om tegen 2030 40.000 ton zonnepanelen in te zamelen. De organisatie heeft 461 leden en genereerde in 2023 een omzet van 9,5 miljoen euro, met 276 vrijwillige afgiftepunten. Slechts 560.000 euro daarvan kwam uit de verkoop van gerecyclede grondstoffen; de rest was afkomstig van ledenbijdragen.
Bron: L’Usine nouvelle