Grootste batterijscheiderfabriek ter wereld (ook) in de regio Hauts-de-France
Wederom is een toevoeging aan de Franse batterijenwaardeketen in de noordelijke regio Hauts-de-France in zicht. Het Franse Alteo gaat samen met het Zuidkoreaanse Wscope 600 miljoen euro investeren in Frankrijk om batterijscheiders te maken. Een enorm project, de grootste batterijscheiderfabriek ter wereld, dat als doel heeft om de drie toekomstige gigafactories in dezelfde regio te bedienen.
Weer een nieuwe stap in de Franse opkomende batterijensector. Op donderdag 20 oktober 2022, midden tijdens de Mondial de l’Automobile, kondigde de Franse regering de komst aan van een fabriek voor batterijscheiders voor elektrische voertuigen.
Het project wordt getrokken door Alteo met het Koreaanse bedrijf Wscope, en is goed voor een investering van 600 miljoen euro. Het akkoord tussen beide partijen is in aanwezigheid van de Franse regering ondertekend. “Dit akkoord zorgt ervoor dat de twee samenwerkende partijen hun project kunnen afronden en de lokatie kunnen valideren, waarbij de voorkeur duidelijk uitgaat naar een plek die zo dicht mogelijk bij de gigafactories ligt.”, aldus de Franse regering.
Begin 2023 zal de exacte plaats bekend gemaakt worden.
Meer dan 1000 banen
Het project gaat waarschijnlijk meer dan 1.000 directe banen opleveren. De start staat gepland voor 2026, nadat de drie gigafactories van ACC, Envision en Verkor van start zijn gegaan.
De regering geeft niet de exacte verdeling weer tussen de twee bedrijven en ook niet de exacte volumes. “Voorlopig is geen enkele publieke steun toegezegd», aldus een regeringsvertegenwoordiger. Beide bedrijven hadden nog niet eerder gecommuniceerd over dit plan.
Wscope is een van de wereldleiders op het gebied van scheiders, een essentieel component in een batterij. De scheider scheidt in een batterijcel de anode van de kathode. Hij zorgt ervoor dat de lithium-ionen kunnen circuleren zonder dat er oververhitting dus kortsluiting optreedt. Alteo gaat de speciale aluminiumsoorten voor de scheiders leveren via zijn plant in Gardanne in de Bouches-du-Rhône.
Waardeketen voor batterijen
Deze investering past bij de strategie van de Franse regering om een compleet Frans ecosysteem voor de batterijenproductie op te bouwen, van de materialen tot aan de gigafactories, gaf het ministerie van Industrie aan.
Het akkoord met Wscope bewijst wel weer de expertise die bepaalde Aziatische stakeholders hebben op het gebied van bepaalde sleutelelementen in de batterij. Renault heeft al een samenwerking met Envision getekend voor de celproductie en met Minth voor de batterijbakken.
De Franse regering zet zich sterk in voor herlokalisatie in Frankrijk omdat de Europese regels voor het op de markt brengen van batterijen voor elektrische voertuigen in Europa ambitieuze criteria hanteren voor wat betreft het CO2-verbruik en de hoeveelheid gerecyclede lithium in een batterij.
Bron: Usine Nouvelle