Orano neemt het project voor de opslag en opwerking van splijtstof van EDF over
EDF heeft het plan laten vallen om een centrale splijtstofbassin te bouwen bij Orano in La Hague (Manche). Het project, dat op lokaal verzet stuit, zal nu worden uitgevoerd door Orano zelf, op eigen terrein, en zal bestaan uit drie kleinere opslagbassins (met de mogelijkheid voor een vierde), een nieuwe opwerkingsfabriek en een Mox-productiefaciliteit.
Op 15 oktober 2024 presenteerde Orano dit nieuwe plan aan de Franse autoriteit nucleaire veiligheid (Haut Comité pour la Transparence et l'Information sur la Sécurité Nucléaire). In plaats van één centrale splijtstofbassin worden nu drie bassins gebouwd, met een optie voor een vierde. Deze moeten het risico verminderen dat de huidige opslagcapaciteit vol raakt. Het eerste splijtstofbassin moet in 2040 operationeel zijn, terwijl de nieuwe opwerkings- en MOX-productiefabrieken rond 2050 gereed moeten zijn. De totale kosten van de bassins en toekomstige fabrieken zijn nog niet bekendgemaakt. Volgens eerdere schattingen lagen de investeringskosten voor één centrale splijtstofbassin rond de 1,25 miljard euro.
Opwerkings- en opslagcapaciteit
Orano zal de huidige opwerkingscapaciteit behouden en voegt units toe voor de productie van MOX-brandstof. De drie nieuwe splijtstofbassins krijgen ieder een capaciteit van 6.500 ton. Orano wil van La Hague een centraal knooppunt maken voor de vernieuwing van de splijtstofcyclus. Op het beschikbare terrein van 300 hectare worden opslag, opwerking en hergebruik van splijtstof samengebracht.
Lokale onrust en kritiek
Het plan heeft geleid tot zorgen en protesten onder de lokale bevolking, met kritiek van groepen zoals “Piscine nucléaire stop,” die bezorgd zijn dat La Hague een “nucleair afvalopslag” wordt. De Ngo Robin des Bois, die ijvert voor de bescherming van het milieu, maakt zich zorgen over de haalbaarheid en veiligheid van het project.
Industriële vooruitzichten
De Franse nucleaire veiligheidsautoriteit benadrukt dat dit project vooral gerechtvaardigd is door de verbetering van de industriële productie in de fabrieken van La Hague. Een tweede reden is het besluit van de Conseil de Politique Nucléaire, het Franse overheidsorgaan dat advies geeft over het beleid voor de nucleaire sector, om de Franse nucleaire productie op lange termijn te handhaven en de strategie voor de opwerking van splijtstof voort te zetten. EDF en Orano verwachten dat de nucleaire productie tot 2040 op 360 terawattuur (TWh) blijft. Voor de toekomst zijn er verschillende scenario's, zoals het handhaven van deze productie, meer gebruik van plutonium en optimalisatie van splijtstofopwerking..
EDF en Orano pleiten voor het behoud van een hoge nucleaire capaciteit om te voorkomen dat de opslagbassins in La Hague medio 2027 vol raken. Het handhaven van de nucleaire productie op 360 TWh tot 2040 verschuift de verzadiging van de opslagcapaciteit naar begin 2039. Door meer plutonium te verwerken en de brandstof efficiënter te hergebruiken, kan dit verder worden uitgesteld tot 2044. Indien de productie ook na 2050 op 360 TWh blijft, wordt verzadiging pas rond midden 2054 voorzien.
Bron: Actu-Environnement, Les Echos