Actiekaarten voor lokale overheden ter verbetering van de luchtkwaliteit in steden
Om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren, bieden het Franse milieuagentschap Ademe en Atmo France (vergelijkbaar met het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit) 15 actiekaarten aan lokale overheden. Deze kaarten zijn gericht op het verminderen van autogebruik, terwijl de mobiliteitsbehoeften blijven worden vervuld.
Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijft de luchtkwaliteit in stedelijke en voorstedelijke gebieden, waar 80% van de Franse bevolking woont, onvoldoende. Ademe wijst voertuigen met verbrandingsmotor aan als de grootste boosdoener, omdat de transportsector bijna 50% van de stikstofoxiden (NOx) en 10% van de fijnstof uitstoot. Daarom moedigen Ademe en Atmo France lokale overheden aan om alternatieve mobiliteitsoplossingen te implementeren die de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen beperken.
15 actiekaarten
In de 15 gratis actiekaarten staan oplossingen om het autogebruik te verminderen, waaronder:
- Nieuwe infrastructuur: Aanbieden van park-and-ride-faciliteiten, uitbreiding van interstedelijk vervoer, overstap naar vervoer over water, aanleg van carpoolstroken en ontwikkeling van een hoogwaardige busdienst.
- Nieuwe gebruiksmogelijkheden: Stimuleren van autodelen, instellen van carpoolstroken, stimuleren van thuiswerken, ontwikkelen van vervoer op aanvraag en optimaliseren van de last mile in de logistiek.
- Actieve vervoerswijzen: Opzetten van een deelfietsensysteem, aanbieden van lange termijn fietsverhuur en bevorderen van actief wandelen
- Multimodaal vervoer bevorderen: Aanbieden van een systeem waarbij mensen toegang krijgen tot verschillende vervoersmiddelen via één platform of account en creëren van één vervoersbewijs voor gebruikers.
Gemeenschappelijk kader
Elk van de actiekaarten van 4 pagina's volgt een identiek schema:
- Eerste pagina: Beschrijving van de oplossing, met details over het type gebied, de uitvoeringstermijn, investerings- en gebruikskosten en het verwachte effect op de luchtkwaliteit.
- Tweede pagina: Overzicht van de verwachte voordelen, belangrijkste implementatiefasen en succesvoorwaarden.
- Derde pagina: Dieper inzicht in de impact op luchtkwaliteit, samenleving en regionale aantrekkelijkheid, inclusief informatie over regelgeving en beschikbare steun.
- Laatste pagina: Tips, aandachtspunten en een korte samenvatting van praktijkervaringen.
Voor meer informatie: Solutions mobilité pour améliorer la qualité de l'air
Bron: Localtis