Nieuwe Franse milieuminister benadrukt ondersteuning van industriële sectoren in afvalbestrijding

De nieuwe Franse milieuminister Agnès Pannier-Runacher heeft haar plannen gepresenteerd op de afvalconferentie in Nantes, waarbij ze de nadruk legt op het ondersteunen van industriële sectoren om afval te bestrijden. In plaats van nieuwe wetten voor te stellen, wil ze voortbouwen op bestaande wetgeving, met name de wet tegen verspilling en voor de circulaire economie (Agec). Ze benadrukt het belang van investeringen en ziet kansen in nieuwe recyclingsectoren, zoals de recycling van batterijen voor elektrische voertuigen.

Een van haar belangrijkste aandachtspunten is het bevorderen van de circulaire economie, met een focus op kritieke materialen en gerecycled plastic. De minister steunt Europese regelgeving die het gebruik van gerecyclede materialen in batterijen, voertuigen en verpakkingen verplicht stelt. Ze ziet hierin een kans voor de Europese recyclingindustrie en benadrukt het belang van een “spiegelclausule” in de toekomstige verpakkingsverordening, zodat gerecyclede materialen die buiten Europa worden geproduceerd, voldoen aan dezelfde milieunormen als die in Europa.

Hergebruik van kritieke grondstoffen

De minister kondigde ook aan dat de voorbereidingen voor een nationaal circulair plan voor kritieke grondstoffen zijn gestart, met consultaties in vijf werkgroepen: elektrische en elektronische apparatuur, voertuigen, zonne-energie, windenergie, en gebouwen en openbare werken. Het doel is om begin 2025 een eerste plan te presenteren dat fabrikanten meer duidelijkheid biedt. Een andere werkgroep zal zich richten op de integratie van gerecycled plastic, met een systeem van beloningen en sancties voor de verschillende UPV-systemen, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan materialen van Franse oorsprong. Een vergelijkbaar ondersteuningssysteem is al van kracht voor huishoudelijke verpakkingen en textiel, inclusief een criterium voor lokale of regionale bronnen dat de productie van gerecycled materiaal in Frankrijk stimuleert.

Daarnaast gaf de minister aan dat zij belanghebbenden wil samenbrengen om effectieve strategieën te ontwikkelen voor het behalen van de Europese inzameldoelstellingen voor plastic flessen, aangezien lage recyclingcijfers Frankrijk jaarlijks 1,5 miljard euro kosten.

Recycling en einde-afvalstatus

Op Europees niveau steunt Pannier-Runacher initiatieven die het gebruik van gerecyclede materialen verplicht stellen en een interne afvalmarkt creëren. Ze wil zich inzetten voor het vaststellen van bijmengpercentages en het vereenvoudigen van de transportregels voor afval, door criteria voor de einde-afvalstatus te ontwikkelen. Tegelijkertijd werkt haar ministerie aan een decreet om illegale afvalhandel aan te pakken en ervoor te zorgen dat afval wordt verwerkt in geschikte industriële faciliteiten die aan hoge milieustandaarden voldoen.

Tot slot benadrukte de minister het belang van hergebruik en reparatie, vooral voor producten zoals textiel en elektronica, die rijk zijn aan kritieke materialen. Door de levensduur van deze producten te verlengen, hoopt ze niet alleen het grondstoffengebruik te verminderen, maar ook de werkgelegenheid te stimuleren en de kosten voor consumenten te verlagen.

Bron: Actu-Environnement