Nieuwe Franse milieuminister wil van Pas-de-Calais een proeftuin maken voor risicobeheer

Agnès Pannier-Runacher, de nieuwe minister van ecologische transitie, heeft het departement Pas-de-Calais gekozen voor haar eerste bezoek, een gebied dat afgelopen herfst en winter zwaar werd getroffen door historische overstromingen. Ze wil van het gebied een proeftuin maken voor het beheer van klimaatrisico's en benadrukte de extreme kwetsbaarheid van doorweekte gronden en het belang van voortdurende waakzaamheid.

Tijdens haar bezoek herinnerde de minister eraan dat de staat 97 miljoen euro heeft uitgetrokken voor overstromingspreventie, hoewel sommige werkzaamheden, zoals de installatie van een grote pomp bij de sluis van Cuinchy, nog niet zijn voltooid.

André Flajolet, voorzitter van het comité van het Artois-Picardie-stroomgebied, benadrukte dat de oprichting van regionale publieke waterschappen, bedoeld om het waterbeheer te verbeteren, "traag" verloopt door "lokale weerstand".

De regenval van afgelopen herfst en winter was 1,5 keer zo hevig als de honderdjarige overstroming, maar volgens de minister zal dit soort extreme situaties de komende jaren waarschijnlijk vaker voorkomen.

Tot slot ontmoette Pannier-Runacher getroffen bewoners die gebruik hebben gemaakt van het Barnier-fonds voor de onteigening van hun huizen vanwege natuurrisico’s. Volgens de prefectuur zijn er 97 aanvragen ingediend, waarvan er in dit stadium 63 in aanmerking komen.

Bron: Localtis