Geen water, geen bouwvergunning!

De prefectuur van het departement Alpes-Maritimes (Nice) heeft aangekondigd dat de Franse staat geen bouwvergunningen meer zal goedkeuren in gebieden met risico op watertekort. De afgelopen tien jaar hebben meerdere burgemeesters in het departement bouwvergunningen om die reden al geweigerd.

Geen water, geen bouwvergunning. Om burgemeesters eraan te herinneren dat water schaars is, heeft de prefect van Alpes-Maritimes onlangs een ongekend officieel standpunt (Dire de l’Etat) uitgebracht. Hierdoor mogen burgemeesters geen nieuwe bouwvergunningen meer verlenen als de watervoorziening op lange termijn niet is gegarandeerd.

Dit standpunt, vergelijkbaar met een bindende richtlijn, verduidelijkt hoe de staat voortaan advies geeft over wijzigingen in stedenbouwkundige plannen. Deze plannen moeten een prognose bevatten van het toekomstige evenwicht tussen wateraanbod en -vraag. Als dit evenwicht op lange termijn niet kan worden gewaarborgd, zal het advies van de staat negatief zijn.

Een kleine revolutie

"In 2022 en 2023 kampte het departement Alpes-Maritimes met ernstige droogte," vermeldt het document van 22 juli, waarin wordt opgemerkt dat negen gemeenten in 2022 te maken hadden met watertekorten en veertien met ernstige waterstress.

"Door klimaatverandering kunnen deze droogtes de komende jaren vaker voorkomen. Tegen 2050 wordt een afname van 30% in rivierdebiet verwacht, en het sneeuwdek zal tegen het einde van de eeuw drastisch verminderen," staat in de tekst, waarmee de prefect dit advies rechtvaardigt, dat hij zelf een "kleine revolutie" noemt.

Volgens Arnaud Gossement, advocaat gespecialiseerd in milieurecht, is dit de eerste keer dat de staat aankondigt waterbeschikbaarheid centraal te stellen in zijn besluitvorming. Hoewel bouwvergunningen onder de verantwoordelijkheid van burgemeesters vallen, kunnen ze geen vergunningen afgeven als het stedenbouwkundig plan niet legaal is.

Hoewel dit het eerste initiatief van de staat is, hadden sommige burgemeesters al eerder bouwvergunningen gekoppeld aan watervoorziening, wat vaak tot rechtszaken leidde.

Bevriezing bouwvergunningen

Het Pays de Fayence, een bergachtig gebied met negen heuveldorpen in Zuid-Frankrijk, besloot vorig jaar uit angst voor watertekorten de bevolkingsgroei te beperken en nieuwe bouwvergunningen voor vijf jaar stop te zetten. Een projectontwikkelaar vocht het besluit aan, maar in februari 2024 bevestigde de administratieve rechtbank van Toulon het besluit in hoger beroep.

Met dit ongekende advies van de staat laat de Franse regering zien weer grip te willen krijgen op de grotendeels gedecentraliseerde overheid. Ondanks bestaande regels over de koppeling van stedenbouw en water in de milieuwet en de Code général des collectivités territoriales voor lokale overheden, werden deze nauwelijks toegepast. Alleen de ernstige droogte heeft nu de nodige veranderingen in gang gezet.

Bron: Les Echos