Vier Franse regio’s starten test met statiegeld op glas

Op 3 juli kondigden de Franse regering en de eco-organisatie Citeo aan dat ze in mei 2025 een proefproject voor statiegeld op glas starten in vier regio's in Noord- en West-Frankrijk. Vanaf dat moment kunnen 16 miljoen Fransen in deze regio's (Pays de la Loire, Bretagne, Normandië, Hauts-de-France) producten in herbruikbare glazen verpakkingen kopen. Citeo koos deze regio's vanwege hun actieve inzet voor hergebruik, met de bedoeling de regeling uiteindelijk in heel Frankrijk in te voeren.

De eco-organisatie, gefinancierd door verpakkingsproducenten om lokale overheden financieel te ondersteunen en recycling in heel Frankrijk te organiseren, heeft open-source glazen verpakkingsnormen gecreëerd. Het doel is om een ongekend groot aantal glazen verpakkingen (30 miljoen) tussen producenten te delen om de inzameling, het transport, de sortering en het wassen ervan te optimaliseren. Vanaf mei 2025 zullen de eerste gestandaardiseerde herbruikbare glazen verpakkingen in de supermarkten beschikbaar zijn, aldus Jean Hornain, CEO van Citeo. Zo hopen ze de milieu-impact van verpakkingen te verminderen.

Stijging glasprijs

Volgens Citeo start de productie van deze verpakkingen in oktober 2024. De inzamelsystemen in de winkels zullen naar verwachting in maart 2025 klaar zijn. Het gaat vooral om bier- en vruchtensapflessen en conservenpotten.

De Franse regering verklaarde dat het initiatief, ontwikkeld met de steun van de vakbond Brasseurs de France, waarin de belangrijkste spelers uit de sector zijn verenigd, is ontstaan door de stijgende glasprijzen tijdens de energiecrisis vorig jaar. Naast de milieuvoordelen van dit systeem, dat veel minder energie vereist dan het maken van nieuwe flessen, hoopt de voedingsindustrie ook haar marges deels te kunnen herstellen.

30 miljoen verpakkingen

De 30 miljoen verpakkingen worden gereinigd bij het bedrijf Bout' à Bout' nabij Nantes, met overheidssteun als onderdeel van het herstelplan France Relance. De hoogte van het statiegeld dat consumenten aanmoedigt hun verpakkingen in te leveren, moet nog worden vastgesteld door een decreet van het Directoraat-generaal Concurrentie, Consumentenzaken en Fraudebestrijding, aldus de regering. De eco-organisatie beschikt over een budget van ongeveer 450 miljoen euro over zes jaar om het hergebruik van verpakkingen in Frankrijk te bevorderen.

Hoewel het hergebruik van verpakkingen de afgelopen jaren traag op gang kwam, verwacht de Franse regering nu een veel grotere impact dankzij de aanwezigheid van een groot aantal inzamelpunten.

Bron: Localtis