Batterijenfabrikant Prologium gaat twee R&D centra bij Parijs starten
Het Taiwanese bedrijf Prologium kondigde vorige week aan om zijn eerste onderzoekscentrum buiten Taiwan, in Parijs-Saclay op te zetten. “We hebben ervoor gekozen om ons in Parijs-Saclay te vestigen vanwege de talentenpool die daar beschikbaar is”, aldus Bruce Wu, president van ProLogium. Prologium maakte dit bekend tijdens de 'Choose France'-top waarbij President Macron de grote buitenlandse investeerders in Frankrijk met veel bombarie op het paleis in Versailles ontvangt.
Solid state batterij-ontwerp
De batterijenfabrikant voor elektrische voertuigen wil het centrum gebruiken om zijn lithium-keramische batterijtechnologie, een solid state batterij-ontwerp, die het sinds 2006 ontwikkelt, te verbeteren. Het Franse centrum gaat samenwerken met het Taiwanese centrum en met het Franse onderzoekscentrum CEA om het batterijmodel te optimaliseren met het oog op productie op grote schaal.
Opschalen na proeflijn op gigawatt-schaal in Taiwan
Voorlopig heeft het bedrijf een proefproductielijn ontwikkeld in Taiwan, die in 2024 de eerste batterijen moet leveren aan automotive-partners om ze te testen. “Onze proefproductielijn op gigawatt-schaal, die in januari in Taiwan in gebruik werd genomen, is een concreet bewijs van onze succesvolle overgang van onderzoek naar massaproductie. We gaan nu de laatste loodjes leggen: van productielijnen naar de markt", aldus Vincent Yang, oprichter en voorzitter van Prologium.
Odyssée en Iliadey, samnwerkingen met Schneider en Arkema
In Saclay zal het R&D-centrum bestaan uit twee laboratoria: de Odyssée, waarvan de opening gepland staat voor 2024, en de Iliade, een grootschalig laboratoriumcentrum dat begin 2025 wordt geopend. Dit onderzoekscentrum gaat Prologium in staat stellen om samen te werken met de Europese industrie, in het bijzonder om een ideale Europese productie- en toeleveringsketen te ontwerpen voor de opening van zijn gigafabriek in Duinkerken (Nord). Het bedrijf heeft onlangs ook een samenwerking gesloten met Arkema, het Franse chemiebedrijf gespecialiseerd in materialen met een speciaal onderzoekscentrum voor batterijen in Lyon (Rhône), om geavanceerde materialen te ontwikkelen voor lithiumkeramische batterijen.
De fabrikant heeft ook een samenwerking aangekondigd met automatiseringsspecialist Schneider Electric voor het ontwerp, de installatie, de elektrificatie en de automatisering van zijn toekomstige gigafabriek in Duinkerken. Deze fabriek, die een jaar geleden werd aangekondigd tijdens de 2023-editie van Choose France, moet begin 2027 gaan produceren. De openbare raadplegingen en de architectonische tekeningen werden in 2023 afgerond. De milieureviews die leiden tot de vergunningsaanvragen (DDAE) en de procedures voor het verkrijgen van een bouwvergunning werden begin mei ingediend.
Een doorbraaktechnologie die zich nog moet bewijzen
Net als andere spelers - waaronder het Amerikaanse QuantumScape, dat Volkswagen overtuigde, en Solid Power, dat de krachten bundelde met BMW - begon ProLogium eind 2010 aan het avontuur van 'solide' batterijen voor elektrische auto's, door samen te werken met Mercedes en de Vietnamese fabrikant Vinfast.
Het idee? Vloeibare elektrolyten (de elementen van de batterij die ervoor zorgen dat elektronen tussen de twee polen van de batterij kunnen bewegen) vervangen door een vast alternatief, dat minder snel explodeert, sneller laadt en meer autonomie belooft.
Op papier is dit genoeg om te concurreren met China, dat een grote voorsprong heeft genomen op het gebied van vloeibare lithium-ionbatterijen.
Nu is het afwachten wanneer deze vaste batterijen het daglicht zullen zien, experts denken in 2030 of zelfs 2035.
Contact:
Joannette Polo
Bronnen
ACTU-Environnement, 15 mei 2024
Usine Nouvelle, 15 mei 2024