Grapheal detecteert PFAS in water met een innovatieve draagbare sensor

De Franse start-up Grapheal ontwikkelt digitale teststrips die grafeen gebruiken om verschillende moleculen te detecteren. In samenwerking met het laboratorium Edytem heeft het bedrijf zijn technologie aangepast voor het opsporen van PFAS in water. Met een biosensor ter grootte van een creditcard kunnen ter plaatse testen worden uitgevoerd, waarbij directe resultaten worden verkregen via een smartphone of tablet. Dit leidt tot aanzienlijke tijds- en kostenbesparingen in vergelijking met traditioneel onderzoek.

De aankondiging van deze draagbare biosensor komt op een strategisch moment: het Franse Assemblée heeft onlangs een wetsvoorstel aangenomen om de blootstelling aan PFAS te verminderen. Deze biosensor kan PFAS moleculen, ook wel bekend als eeuwige vervuilers, in water detecteren. Dit resultaat is het gevolg van een samenwerking met het laboratorium Edytem van het CNRS (Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek) en de Savoie Mont Blanc Universiteit.

"Met onze digitale teststrip kunnen we onze capaciteit om vervuiling in kaart te brengen en te monitoren vertienvoudigen, tegen productiekosten per eenheid van minder dan tien euro", zegt Vincent Bouchiat, medeoprichter van Grapheal. De eerste tests op een van de meest voorkomende PFAS-moleculen, PFOA (perfluoroctaanzuur), toonden detectiedrempels van ongeveer 300 ng/L, ruim onder de door de Europese Unie voorgeschreven limiet van 500 ng/L van PFAS in drinkwater.

Van grafeen tot mobiele toepassingen

Hoe werkt het? De sensor is gebaseerd op een gepatenteerde technologie van Grapheal: grafeen op polymeer. Dit dunne laagje koolstof heeft verschillende eigenschappen: het is flexibel, transparant, sterk, geleidend, biocompatibel, enzovoort. Het in 2019 opgerichte bedrijf, een spin-off van het CNRS in Grenoble, slaagde erin dit grafeen niet te produceren uit poeder, maar door chemische neerslag van methaan, en het vervolgens over te brengen naar een gastheerpolymeer waarop een elektronisch circuit kan worden aangebracht.

Maar het bedrijf, dat ongeveer tien werkmensen heeft, gaat nog een stap verder: het heeft ook een smartcardsysteem ontwikkeld dat kan worden gebruikt als lezer voor interactie met een extern apparaat, zoals een smartphone, en een speciale applicatie voor het lezen van de resultaten.

Beeld: ©Grapheal

Het bedrijf bereidt zich nu voor op een financieringsronde van tien miljoen euro voor de bouw van zijn eerste pilootfabriek, bij voorkeur in de buurt van Grenoble, de Franse hub voor deeptech.

Bron: L’Usine Nouvelle, Persbericht