Franse begroting 2023 (PLF 2023) van het ministerie van ecologische transitie en regionale cohesie en het ministerie van energietransitie
Met de Franse begroting voor 2023 (PLF 2023) die op maandag 26 september is gepresenteerd zet Frankrijk in op groei, hervormingen en een vermindering van de uitgaven.
"Historisch hoge financiële middelen": zo presenteerden ministers Christophe Béchu en Agnès Pannier-Runacher hun begroting voor de ecologische en energietransities. 40 miljard euro voor de ecologische transitie en territoriale cohesie, 19 miljard voor de energietransitie en 53 miljard voor de begeleiding van plaatselijke en regionale overheden. Een stijging van 15% ten opzichte van 2022. De begroting zal in de komende weken aan het Parlement worden voorgelegd. De milieu-ngo’s, waaronder WWF vinden de begroting ongunstig voor het klimaat en de biodiversiteit. De oppositie heeft al aangekondigd dat zij tegen zal stemmen. Gabriel Attal, minister van begroting, is weinig optimistisch na de verklaringen van de verschillende oppositiepartijen en sluit het gebruik van het omstreden Grondwetartikel 49.3 niet uit. Dit artikel maakt het mogelijk dat het budget zonder instemming van het parlement kan worden aangenomen.
Steun aan de energierenovatie in de bebouwde omgeving
De regering is van plan om de plafondtarieven voor gas en elektriciteit te verlengen, tegen een geraamde bruto kostprijs van 45 miljard euro in 2023, deels gefinancierd door de producenten van hernieuwbare energie. Deze plafondtarieven dekken echter lang niet alle stijgingen van de energieprijzen: de prijzen van gas en elektriciteit zullen respectievelijk in januari en februari 2023 met 15% stijgen. Om deze stijgingen op te vangen, zal de regering deze winter uitzonderlijke energievouchers van 100 tot 200 euro toekennen aan ongeveer 12 miljoen huishoudens met een laag inkomen. De kosten bedragen 1,8 miljard euro. Voor de energierenovatie in de gebouwde omgeving heeft de regering bijna 3 miljard euro uitgetrokken voor particuliere woningen, waarvan 2,5 miljard euro voor de financiering van de MaPrimeRénov-regeling en een versterking van de algemene renovatieprogramma's. Voor openbare gebouwen zijn de bedragen bescheidener, met 150 miljoen euro voor de gebouwen van de overheid. Daarnaast zal 200 miljoen euro worden uitgetrokken voor de renovatie van sociale woningen.
Prioriteit voor kernenergie en hernieuwbare energie
Er is een aanzienlijke bedrag vrijgemaakt voor kernenergie en hernieuwbare energie. Er wordt 1,2 miljard euro vrijgemaakt om kernenergie te steunen, waaronder 420 miljoen euro aan subsidies voor de Franse Commissie voor Atoomenergie (CEA) om het onderzoek naar de splijtstofcyclus en kleine modulaire reactoren (SMR) voort te zetten. Hier is al eerder 50 miljoen euro voor uit getrokken in het kader van het herstelprogramma France Relance en 500 miljoen euro in het kader van het investeringsplan France 2030. Partijen die onderzoek doen naar nucleaire veiligheid krijgen respectievelijk 8,7 miljoen euro (voor het Institut de recherche et de sûreté nucléaire - IRSN) en 10 miljoen euro (voor het CEA) bij. De totale subsidie aan de CEA voor de financiering van de ontmanteling van nucleaire installaties is met 40 miljoen euro verhoogd tot 780 miljoen euro.
De ontwikkeling van hernieuwbare energie wordt gesteund met een budget van 1,6 miljard euro, waarvan 68 miljoen euro voor onderzoek naar de aanleg van windmolenparken op zee (+25 miljoen euro) en 863 miljoen euro steun voor het gebruik van biomethaan (+150 miljoen euro) in het normale gasnet. Voor het Warmtefonds, dat door het milieuagentschap Ademe wordt beheerd en bedoeld is om de productie van hernieuwbare warmte en koeling te ondersteunen, wordt het budget verhoogd tot 520 miljoen euro in 2023.
De PLF voorziet in de beëindiging van de verlening van exportgaranties vanaf 1 januari 2023 voor de gehele waardeketen van de sector van alle fossiele energiebronnen: van de upstream-exploratie tot de downstreamraffinage, met inbegrip van vervoer en opslag. De ngo’s Friends of the Earth Frankrijk en Oxfam Frankrijk zijn ingenomen met deze maatregel en roepen de leden van het Parlement op om voor dit voorstel te stemmen en verder te gaan door dit verbod ook voor gascentrales in te stellen.
Transport: nieuwe steunregeling “sociale leasing”
Op het gebied van transport wordt in het PLF een bedrag vrijgemaakt van 1,3 miljard euro voor de financiering van de ecologische premie en de inruilpremie duurzame voertuigen, waaraan dit jaar de nieuwe regeling "sociale leasing" wordt toegevoegd. Dit moet EV’s toegankelijk maken voor huishoudens met een laag inkomen. De details van deze regeling zullen dit najaar op de Paris Motor Show (17-23 oktober) worden bekendgemaakt. Het ministerie van ecologische transitie heeft ook de verlenging aangekondigd van call for proposals voor de elektrificatie van vrachtwagens.
De regering blijft investeren in de ontwikkeling van elektrische laadstations, met name via een call for proposals onder leiding van Ademe (300 miljoen euro) die de ontwikkeling van ultrasnelle laadstations ondersteunt. Het aantal publieke laadpunten zal in 2023 meer dan 100.000 bedragen. Dit aantal bedroeg op 1 september 69.428. Particulieren die een thuislaadpunt willen laten installeren kunnen blijven profiteren van een verlaagd btw-tarief van 5,5% voor de installatie en het onderhoud ervan en van een belastingvermindering tot 300 euro per installatie.
Daarnaast is de regering van plan het aandeel van de belastingen dat aan het Franse financieringsagentschap voor infrastructuur (Afit France) wordt toegekend, te verhogen tot 2,7 miljard euro voor de vernieuwing van het openbaar vervoer en dan met name het spoorvervoer. In de begroting voor 2023 is tevens 250 miljoen euro opgenomen voor het nieuwe Fietsplan.
Veerkracht, weerbaarheid en duurzaamheid in Franse steden en regio’s
In 2023 zullen de bescherming van de natuur, behoud van watervoorraden en preventie van natuurrampen meer steun krijgen.
Water: De droogte van de zomer van 2022 heeft aangetoond dat het in 2021 gestarte beheer van de watervoorraden moet worden herzien om het watergebruik beter te verdelen en beter te anticiperen op crisissen en het beheer hiervan. De Franse wateragentschappen zullen volgend jaar beschikken over 2,2 miljard euro.
Biodiversiteit: Met de begroting voor 2023 kunnen de inspanningen ter ondersteuning en het herstel van de biodiversiteit en natuurgebieden worden uitgebreid. De middelen voor kennis en behoud van biodiversiteit zullen met 3 miljoen euro worden verhoogd om meer nationale actieplannen voor bedreigde soorten te financieren. Daarnaast worden er extra middelen vrijgemaakt voor de "Zero Plastic Roadmap" en de bescherming van mariene soorten en milieus.
Risicopreventie: Het fonds voor de preventie van grote natuurrampen (fonds Banier) steunt maatregelen ter voorkoming of bescherming van mensen en goederen die aan grote natuurrampen zijn blootgesteld. Voor 2023 wordt aan het fonds 205 miljoen euro toegekend voor het financieren van adaptatie, compensatie of wederopbouw.
Groenfondsen voor lokale en regionale overheden
Ook het groenfonds van 1,5 miljard euro, dat premier Borne op 28 augustus heeft aangekondigd, is opgenomen in het wetsvoorstel van de nieuwe begroting. Dit fonds zal met name gebruikt worden om lokale overheden te helpen hun investeringen in de strijd tegen klimaatverandering te financieren (bestemming geven aan braakliggende terreinen en zodoende de stadsuitbreiding in te dammen, duurzaam renoveren van openbare gebouwen, terugbrengen van de natuur in steden, aanleggen van bepaalde voorzieningen, zoals P+R-faciliteiten aan de rand van steden, invoering van lage emissiezones, benutten van bioafval, etc.). 150 miljoen euro uit dit fonds is bestemd voor de “Nationale strategie voor biodiversiteit”.
Personeelsbestand blijft gelijk na twintig jaar daling
Wat het personeelsbestand betreft, voorziet de begroting 2023 in het behoud van de posten binnen de ministeries die verantwoordelijk zijn voor de ecologie en energietransitie, na een daling van meer dan twintig jaar. "Dit behoud van het aantal ministeriële medewerkers voor de komende vijf jaar zal het mogelijk maken de middelen over te hevelen naar de teams die belast zijn met het beheer van de strategische voorzieningen of met de uitvoering van het programma voor nieuwe kernreactoren, het grootste industriële programma dat in Frankrijk in meer dan dertig jaar is gestart", aldus de regering.
Milieudoelstelling in 2027
Tegelijk met het PLF werd het wetsontwerp voor de programmering van de overheidsfinanciën (LPFP) voor de jaren 2023 tot en met 2027 ingediend. Voor het eerst stelt deze wet een milieudoelstelling vast. Het voorziet in een vermindering met 10% van de verhouding tussen de uitgaven die schadelijk en de uitgaven die gunstig zijn voor het milieu . In het kader van dit traject benadrukt het ministerie van economie vier prioriteiten: steun voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie, steun aan huishoudens bij de energierenovatie van hun woning en de aanschaf van schone voertuigen, de strijd tegen de achteruitgang van de biodiversiteit en de uitvoering van de mobiliteitswet. De groene begroting, die de uitgaven die ongunstig voor het milieu bijhoudt en nu een verplichte bijlage is bij het PLF, zal volgens de overheid in de komende dagen worden gepubliceerd.
Bron: ActuEnvironnement, Ministère de la Transition écologique