Quantum Frankrijk 2021: een strategisch jaar met een strategische partner: Nederland
Een nationaal investeringsplan, diverse demonstraties van quantumtechnologie en de eerste beursgang, het jaar 2021 toonde aan dat de komst van quantumcomputing een internationaal strategische troef is geworden voor Frankrijk. Het woord ‘quantum’ heeft iets magisch gekregen. Emmanuel Macron kondigde een groots nationaal quantumplan aan. Overal ter wereld volgen de quantumdemonstraties elkaar in rap tempo op. Terwijl de quantumcomputing nog in de kinderschoenen staat.
Een terugblik op 2021
In januari 2021 presenteerde president Macron persoonlijk het ambitieuze investeringsplan voor quantumtechnologie ter waarde van 1,8 miljard euro (publiek én privé) over vijf jaar. Een hoger bedrag dan de meeste plannen in Europa maar lager dan dat van Duitsland, de VS en China. Ook hoger dan het Franse AI-plan van 1,5 miljard euro dat Macron in 2018 presenteerde.
Samenwerking met Nederland
In september ging Frankrijk een samenwerking aan met een ‘Europees zwaargewicht van de quantumtechnologie: Nederland’, schrijft de Usine Nouvelle, een gerenommeerd vakblad. Gedoeld wordt op de MoU tussen Nederland en Frankrijk die op 31 augustus 2021 getekend werd tussen de Franse staatssecretaris voor digitale zaken Cédric O en de toenmalige staatssecretaris Economische Zaken Mona Keijzer.
“Met zijn vijf universiteiten, internationaal erkend om hun quantumwerkzaamheden, is Nederland derde wereldwijd qua wetenschappelijke publicaties en heeft het de ambitie om over zeven jaar nummer één in de wereld te zijn. Een belangrijke partner waar Frankrijk op rekent om Europese quantumunicorns te doen verrijzen. “, aldus het Franse vakblad.
Ook bij het Franse kennisinstituut CNRS staat quantum hoog op de prioriteitenlijst. Zeker nu het kennisinstituut is toegetreden tot de zeer gesloten club van demonstratieprojecten die het zogenaamde quantumvoordeel (of quantumsuperioriteit genoemd) hebben aangetoond, samen met Google en met China.
Voorts telt Frankrijk enkele pareltjes waar het gaat om quantumstartups. Naast hun wetenschappelijke prestaties, hebben drie ervan ook indrukwekkende fondsen opgehaald: Pasqual haalde 25 miljoen euro op, C12 Quantum Electronics 8 miljoen en Quandela 15 miljoen euro. Indrukwekkend voor bedrijven waarvan de oudste in 2017 werd opgericht!
Zware concurrentie
Maar de concurrentie is zwaar. In de VS gingen de eerste bedrijven naar de beurs. IBM verkocht zijn eerste commerciële quantumcomputer aan het Fraunhoferinstituut, die met snellere chips is uitgerust dan die van Google. Amazon stapte met enige vertraging in de quantumboot waarbij het gebruik maakt van … Franse technologie, namelijk die van Alice & Bob, dat in 2020 werd opgericht, gebaseerd op werkzaamheden van het CNRS. Mooi nieuws natuurlijk maar niet zonder risico’s gezien de strategische kansen die het biedt en de noodzaak voor Europa om zijn soevereiniteit voor quantum te behouden, aldus Théau Peronnin, één van de co-founders van Alice & Bob.
Dit punt werd onlangs ook uitgelicht in een studie van het Institut français des relations internationales (Ifri), die in oktober gepubliceerd werd, namelijk het risico om bepaalde strategische afhankelijkheden te zien ontstaan op dit gebied. De kans bestaat dat de Europese pareltjes naar de VS worden gelokt waar financiering te over aanwezig is, zo waarschuwt de schrijfster van het rapport, Alice Pannier. De komende jaren zouden zelfs nog risicovoller kunnen zijn voor de quantumtechnologie, een gebied dat internationaal een strategische troef is geworden.
Bron:
Usine Nouvelle, Une année stratégique pour l’informatique quantique, 29 december 2021
[2021 en mots-clés] Une année stratégique pour l’informatique quantique (usinenouvelle.com)